Revisie NEN9140 Veilig werken aan e-voertuigen

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de versie uit 2019

Veilig werken aan e-voertuigen

18-06-2024 | De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) stelt regels voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden:

  • De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en voldoende gekwalificeerd personeel.
  • De werknemer moet zich houden aan de instructies en de ter beschikking gestelde middelen op de juiste manier gebruiken.

NEN 9140

De Arbowet laat ruimte voor interpretatie. Er is bij het werken aan e-voertuigen echter behoefte aan praktische richtlijnen. Hoe kunnen bepaalde werkzaamheden het beste worden uitgevoerd? Normen geven hier houvast en verduidelijking. NEN 9140 is een uitwerking van de manier waarop invulling aan de Arbowet gegeven kan worden. De norm geeft praktische richtlijnen, schept duidelijkheid en neemt daardoor risico’s weg bij het werken aan elektrische voertuigen.

Belangrijkste wijzigingen NEN 9140:2024

In juni 2024 is de norm herzien en daardoor praktischer en duidelijker geworden. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de versie uit 2019:

  • Het toepassingsgebied is uitgebreid met meer soorten elektrische voertuigen.
  • Duidelijke omschrijving van spanningsklassen waarop de norm van toepassing is. De norm is van toepassing op e-voertuigen met een HV-systeem dat werkt met een spanning vanaf 60 V DC of 30 V AC.
  • Voorschriften van de fabrikant hebben een belangrijkere plaats gekregen.
  • Meer duidelijkheid over werken onder spanning met een flowchart en specifieke opleidingseisen.
  • De taken van de ev-Werkverantwoordelijke (ev-WV) zijn specifieker omschreven
  • Het vereiste kwalificatieniveau voor ev-Vakbekwaam Persoon (ev-VP) is verhoogd naar niveau 3.
  • Vernieuwde en uitgebreidere hulpverleningsmatrix.
  • Adviezen over omgaan met e-voertuigen geblokkeerd aan een laadpunt.
  • Zoekindex toegevoegd.

 

Download het nieuwe stappenplan 'Veilig werken aan e-voertuigen'

EV-trainingen

In al onze EV-trainingen behandelen we de nieuwe norm. Iedere EV-training begint bij AutoNiveau met een herhaling over veilig werken aan e-voertuigen voordat je de verdieping ingaat. De nieuwe norm is dus al verwerkt in de trainingen! Handig, zo raak je automatisch op de hoogte van de herziene norm.

Kan je niet wachten tot je eerstvolgende geplande EV-training? Binnenkort komt er een korte module die je alles kan vertellen over de nieuwe norm. Daarover later meer!

Interessant voor jou

Smart Remote

De Smart Remote is de nieuwste remote. De Smart Remote is te gebruiken met iedere PC, laptop of tablet met Wifi via een unieke online website. De Smart Remote is een vereiste interface om gebruik te kunnen maken van AutoNiveau Remote Diagnostics.

VAG VAS 6154 (ODIS) + USB-kabel

De VAS 6154 is de originele fabrieksinterface voor de VAG ODIS diagnose software. De VAS 6154 wordt met USB-kabel geleverd.

AutoNiveau Pass Thru coaching on the job

Met Pass Thru coaching on the job haal je één van onze specialisten in huis. Onze specialist komt in de praktijk demonstreren wat Pass Thru inhoud en hoe het in zijn werk gaat.